Kiukaislaisia hevosia ja hevosmiehiä

Jylan Oy:n ja Jami Tuokkolan o. Jalperi voitti marraskuussa 2005 valtakunnallisen varsanäyttelyn. Jalperin isä on Turo, jonka kautta suku on lähtöisin Jalperin kotitallista, Lammisen tilalta Kiukaisista. Jalperin emä Hilparon emälinja on satakuntalaista jalostusta. Raili Viinikkala ja t. Tesba esittelevät Satakunnan Ravinaisten ensimmäistä palkintoloimea ennen nimikkolähtöä. Jouko Mäki-Jaakkola ja Tesba myös voittivat lähdön, joten loimi matkasi Tesban mukana Kiukaisiin. Tesban kuuluisin veli oli o. Minba. Tesban ja Minban kasvattaja on Eino Lamminen Kiukaisista.
Pellervon kansikuvatyttö vuodelta 1972, Raili Viinikkala artikkelissa "Emäntä ohjaksissa".Tässä vaimonsa omistamaa Tesbaa esittelee vuorostaan tamman ohjastaja, Jouko Mäki-Jaakkola.

Jukka Jokinen kevättöissä 4-vuotiaalla tamma Huvi-Tytöllä vuonna 1980. Huvi-Tytön isän emä Tytön-Huivi oli aikanaan tammaparhaimmistoa. Huvi-Tytön emän isä oli Pisteri, jonka omisti Matti Viinikkala Kiukaista.
Kuva: Lallin arkisto
Oma lukunsa kiukaislaisissa hevosmiessuvuissa ovat Lammiset. Suvussa on 4 sukupolvea, jotka ovat kaikki ajaneet kilpaa. Kaikista 4:stä polvesta löytyy myös ohjastaja, joka on voittanut urallaan sekä ajanut lämminverisellä valiovauhtisen startin. Tunnetuin heistä, ja kiukaislaisista hevosmiehistä yleensäkin, on tietysti legendaarinen Eino "Taata" Lamminen. Taata kuoli 2001, 91-vuotiaana. Taatan kasvatin, Vilperin, kunniaksi järjestetään vuosittain Kokemäellä Vilperi-ajo. Vilperi on haudattu Lammisten entisen tilan pihamaalle. Nykyään taloa asuu Petri Tuokkola perheineen.

Eino Lamminen
Kuva: Lallin arkisto
Taatan pojista toinen, Aimo Lamminen kuoli nuorena mutta ehti jättää oman jälkensä ravihistoriaan. Aimo ajoi Minban haamumaileriksi. Aimon veli Esko on valmentanut hevosia vielä eläkepäivilläänkin.
Kuvat: Lallin arkistoAimo Lammisen molemmat pojat, Pekka ja Jussi ovat kilpailleet raveissa. Pekka jatkoi isänsä valmennustoimintaa tämän kuoleman jälkeen ja saavutti voittoja jo nuorena mm. Minban rattailla. Kuvassa oleva Kirmori on se hevonen, joka Pekkaan useimmiten yhdistetään. Kirmorin omisti Pekan mummu Aune Lamminen, sitä valmensi Pekan isoisä Eino "Taata" Lamminen ja sillä ajoi kilpaa useimmiten Pekka. Pekka Lamminen kuoli vuonna 2006.


Suvun nuorinta polvea edustava Mia Lamminen, Pekan tytär, on jatkanut suvun hevosmiesuraa. Hän työskenteli yhteensä seitsemän vuotta Ruotsissa Kari Lähdekorven tallilla Halmstadissa ollen välillä pari vuotta Amerikassa tutustumassa sikäläiseen ravikulttuuriin. Sen jälkeen Mia asui ja työskenteli kaksi vuotta Ranskassa työnantajanaan Ecurie Trible. 10 vuoden ulkomailla olon jälkeen Mia palasi Suomeen kotitienoilleen v. 2014 ja työskenteli Janne Ranta-Krenkun tallilla Porin radalla. Janne Ranta-Krenkun lopettaessa toimintansa kesäkuun lopussa 2016 Mia aloitti oman tallin pidon, ensin Porin ratatallilla ja sitten Porin Niittymaalla.
Mia on 2005 syntyneen Axel Famen kasvattaja.

Ylempi kuva: Mia Lamminen lämmittämässä passiaan, Västerbo Webmasteria, Solvallassa 27.5.2006 Elitloppet-viikonloppuna.
Alempi kuva: Mia Lamminen ja tamma Hotheaded voittavat Porissa 10.11.2017 Kiukainen-Nakkila -haasteajon. Kuva Porin Ravien sivuilta.